Puasa 9 & 10 Muharram

Setelah membaca dari berbagai sumber, berikut beberapa alasan mengapa sangat dianjurkan untuk berpuasa pada 9 & 10 Muharram.

Puasa hari ‘Asyura (10 Muharram)
Ibn Abbas r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda : “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: “Hari apakah ini yang kamu berpuasa padanya?”. Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang agung di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, hari ini juga Allah menenggelamkan Firaun dan kaumnya, maka Musa pun berpuasa sebagai syukur kepada Allah”. Lalu Baginda SAW bersabda: “Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu,” maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)“Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: “Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu”. (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).

Puasa hari Tasu’a (9 Muharram)
Ibn Abbas r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda : “Sekiranya aku masih hidup hingga tahun depan, niscaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9”. (Riwayat Muslim).

“Sesungguhnya shalat yang paling utama selepas shalat fardhu ialah shalat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram”. (Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih)

“Puasa mendidik jiwa menjadi ikhlas karena ia adalah ibadah yang tidak boleh dilihat oleh manusia lain, mendidik jiwa menjadi kental karena ia adalah perbuatan yang melawan arus nafsu makan dan syahwat, mendidik jiwa menjadi penyayang karena berlapar mengingat & menginsafkan dia akan kehidupan orang fakir dan miskin yang sering dilanda kelaparan dan serba kekurangan” (Ustadz Abd Halim Abdullah)

Selamat berpuasa untuk teman-teman yang menjalankan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s